“Течно дърво” /”Liquid Wood”/

Рейтинг: 0 от 5 / Гласували: 0 глас(а)

СПЕЦИАЛНО ИЗДАНИЕ на Printer серия за 2011 година

“Течно дърво” /”LiquidWood”/

Природата във Вашия офис 

 

Специалното издание на Printer серията серията “Течно дърво”, която се предлага тази година вече в третата си версия след Плодовата серия и серия Подправки, е в истинския смисъл на думата "нещо специално".

Специалното издание “Течно дърво” е от абсолютно новаторски материал, въведен за първи път от COLOP в областта на печатите.

Понятието "Течно дърво" вече предполага, че този материал е свързан с дърво. По-конкретно, това е био-пластмаса, която е произведена предимно от лигнин.

Новият принтер Специално издание "Течно дърво" е не само екологичен и иновативен. Поради естествения цвят на дърво той привлича погледа и внася всъщност "природа във Вашия офис". .

Подобно на Green Line, специалното издание на "Течно дърво” е определен със стойност на  CO2-неутрално. Очакваните и необходимите обезщетения за това вече са направени чрез инвестиции в КРЕДИТИ Златен стандарт на въглерод.
Оценката според ISO14044 се извършва от независим институт

 Специалното издание на "Течно дърво” се предлага в най-разпространените размери Принтер 20, 30 и 40. Индекскартичката е поставена в самия печат.

 Предишната версия  за 2010 година "Подправки" излиза от производство!!!!

 Произвеждането на пластмаса с лигнин е стара технология, която се е иползвала само за лимитрани цели (например за някои автомобилни части), поради голямото съдържание на сяра в нея. Арбоформа е първият пластичен материал, базиран на лигнина, който съдържа малки количества сяра. Това му позволява да се използва на широкия пазар.

Арбоформа не е само възможен заместител на пластмасата, той е и изключително екологичен и се рециклира напълно. „За да установим това, ние произведохме различни компоненти от арбоформ, разбихме ги на парчета, след което раздробихме и парчетата — всичко се повтори 10 пъти. Не открихме никакви промени в свойствата на материала и в съдържанието на сяра в биопластмасата. Това означава, че материалът може да се рециклира.

 НЯКОЛКО ФАКТА ЗА ТЕЧНОТО ДЪРВО:


Дърветата съдържат около 30 % лигнин - органично вещество, което заедно с целулозата се съдържа в дървесината на растенията. Хиляди тонове лигнин се произвеждат всяка година. В контраст с типичните синтетични полимери, произведени от петрола, лигнинът е естествен полимер. Това е всъщност дървесен памук.

Лигнинът основно се получава при производството на хартия при разделянето на целулозата и лингин . Когато целулозните фибри се преработят в хартия, другия продукт - лигнин се използва предимно за производството на енергия.

Съвременните научни изследвания използват лигина за производство на нови материали чрез смесване на различни материали и добавки. Лигнинът не е необходим при производството на хартията. Този остатъчен лигнин се смесва с фини натурални дървесни фибри, коноп или лен и се добавят натурални съставки като восък. От тази смес се произвеждат пластични гранули, които могат да бъдат разтопени и оформени.

Дървото, използвано в серията Течно дърво произхожда от устойчивото сертифицирано лесовъдство. Печатите от тази специална серия са естествено подложени на тестове за устойчивост, характерни за всички печати на COLOP.

Течното дърво е  100 % биоразградимо.

Тъй като суровината е СО2 неутрална, тя е екологично честа, рециклира се напълно и Течното дърво има много малко следи от СО2.